6704 sayılı Torba Yasa – GSS Prim borcu affı yasası

6704 sayılı Torba Yasa – GSS Prim borcu affı yasası

Nisan 2016 tarihli 6704 sayılı Torba Yasa ile GSS Prim borcu affı yasası Genel Sağlık Sigortası affı içermektedir.

Torba yasa olarak nitelendirilen 6704 sayılı “65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz Ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile birlikte Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarına af getirilmiştir.

Genel Sağlık Sigortası nedir?

GSS, bireylerin, sağlık risklerine karşı sigortalıyı ve belirli koşullar çerçevesinde yakınlarını koruma amacıyla getirilen bir sigorta koludur.  Genel sağlık sigortası kapsamında sigortalıların ve onların yakınlarının, hastalık vs. hallerinde meydana gelen ilaç, tedavi gibi masrafları karşılanır.

5510 sayılı yasanın 3 üncü maddesine göre GSS ; “Kişilerin öncelikle sağlıklarının korunmasını, sağlık riskleri ile karşılaşmaları halinde ise oluşan harcamaların finansmanını sağlayan sigorta ” olarak tanımlanmıştır. Sigortalı olmanın temel şartı “Türkiye’de ikamet etmek” olarak belirlenmiştir (5510 sayılı yasa madde 60).

Genel Sağlık Sigortasından Kimler faydalanabilir?

GSS kapsamındaki kişiler şunlardır;

  1. Çalışarak gelir ve aylık alma nedeniyle kesilen primler ile GSS kapsamına alınanlar ve bunların bakmakla sorumlu olduğu kişiler,
  2. Çalışmaya ait geliri bulunmayan fakat gelir testi neticesinde GSS primi ödeyerek Genel sağlık sigortası kapsamına alınanlar,
  3. Düşük gelirli veya geliri olmaması sebebiyle, primleri devlet tarafından ödenerek GSS kapsamına alınanlar

bu sigortadan yararlanabilir.

6704 sayılı Yeni Torba Yasa ile yapılan değişiklikler;

Yeni yasal düzenleme ile, 26-04-2016 tarihinden önce 5510 sayılı yasa madde 60/1 fıkrasının g bendi kapsamındaki kişilerin (çalışmayan, geliri olmayan, aylık almayan, bakmakla yükümlü kişi durumunda bulunmayan ancak gelir testine göre Genel sağlık sigortası kapsamında sayılıp  prim borcu çıkarılanlar) 25 yaşını doldurdukları güne kadar olan GSS primlerinin tahsilinden vazgeçilmiştir.

Bu kişilerin GSS borçları Devlet tarafından af kapsamına alınmış olup, borçlarını ödeyenlerin paraları ise iade olunmayacaktır. 6704 sayılı yasanın 19.maddesi gereğince 26-04-2016 tarihine kadar ödenen GSS primlerinin iade veya mahsup edilemeyeceği düzenlenmektedir.

6704 sayılı Torba Yasa ile getirilen GSS prim affı ile birlikte, eğitim durumu dikkate alınmaksızın, kişinin 25 yaşından önce tahakkuk etmiş GSS borçlarının tahsilinden vazgeçilmiştir.

Author: admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.