Tüketiciyi koruma yasası

Tüketiciyi koruma yasası

4077 sayılı Tüketicinin korunması hakkındaki yasanın 1.ci maddesi gereğince tüketici yasasının amacı kamu yararına uygun olarak tüketicinin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını koruyucu, aydınlatıcı, eğitici, zararlarını tazmin edici, çevresel tehlikelerden korunmasını sağlayıcı önlemleri almak ve tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini özendirmek ve bu konudaki politikaların oluşturulmasında gönüllü örgütlenmeleri teşvik etmeye ilişkin hususları düzenlemek olarak tarif edilmiştir.

4077 sayılı Tüketici hakları yasası madde 23 gereğince  Bu yasanın uygulanmasıyla ilgili olarak çıkacak her türlü ihtilaflara tüketici mahkemelerinde bakılır. Tüketici mahkemelerinin yargı çevresi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca belirlenir.

Tüketiciyi koruma yasası madde 23 mucibince, tüketicilerin haklarını koruma ve biran önce haklarına en çabuk ve masrafsız bir şekilde ulaşmaları için “Tüketici mahkemeleri nezdinde tüketiciler, tüketici örgütleri ve Bakanlıkça açılacak davalar her türlü resim ve harçtan muaftır. Tüketici örgütlerince açılacak davalarda bilirkişi ücretleri, 29 uncu maddeye göre bütçede öngörülen ödenekten Bakanlıkça karşılanır.” hükmü yer almaktadır.

Tüketici davaları tüketicinin ikametgahı mahkemesinde de açılabilir. Tüketici yasası, tüketicilerin şahsi davalarının yanısıra Bakanlık ve tüketici örgütlerinin kişisel tüketici sorunu olmayan ve genel olarak tüketicileri ilgilendiren hallerde bu tüketiciyi koruma yasasının ihlali nedeniyle kanuna aykırı durumun ortadan kaldırılması amacıyla tüketici mahkemelerinde dava açabilirler.

4077 no’lu Tüketiciyi koruma yasasının tam metni için Tüketicinin korunması hakkında kanun

Author: admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.