Yeni çek yasası

Yeni çek yasası

3167 sayılı çek yasasının uygulamada neden olduğu çek cezaları ve bunlar neticesinde oluşan mağduriyetler ve 2009 yılında yaşanan evrensel ekonomik kriz ve tüm bunların yanında AB Uyum yasaları sürecinden kaynaklanan zorunluluklar eski çek yasasının yeniden düzenlenmesi zorunluluğunu ortaya çıkarmıştı.

TBMM’ne gönderilen çek yasası tasarısı, 14.12.2009 tarihinde TBMM meclisinde kabul edilerek, onaylanmak üzere Cumhurbaşkanlığına gönderildi.

Yeni çek yasaı ile çek defterlerinin içerikleri, çek düzenlenmesi, kullanımı, çek hamillerinin korunmaları ve kayıt dışı ekonominin denetim altına alınması önlemlerine katkıda bulunmayan ilişkin esaslar ile çekin karşılıksız çıkması ve belirlenen diğer yükümlülüklere aykırılık hallerinde ilgililer hakkında uygulanacak yaptırımlar ve çek para cezası hakkında hükümleri düzenlenmektedir.

Kaynaklar: 5941 sayılı yeni çek yasası  ve yeni kanun ile yürürlükten kaldırılan eski çek yasası ile yeni çek yasası gerekçesi ve Adalet komisyonu raporu.

Author: admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.