5651 sayılı yasa

5651 sayılı yasa

İnternet aracılığı ile yapılan web yayınları ve internet yoluyla işlenen bilişim ve diğer suçlarla mücadele Edilmesi amacıyla 4 Mayıs 2007 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen 5651 sayılı yasa 23 Mayıs 2007 tarihli ve 26530 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

5651 sayılı yasa nedir ?

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren çeşitli aksaklıklara ve eksiklikliklere rastansa da 5651 sayılı yasa hususiyetle internet üzerinde yapılan yayınları düzenleyici önemli maddeler içerdiğinden internet ile iştigal edenlere çeşitli sorumluluklar yüklemekte ve bu şekilde internet ve bilişim hukuku açısından önemli bir norm teşkil etmektedir.

5651 sayılı yasa ihtiva ettiği amir hükümler ile web yayıncılarına, internet yer sağlayıcılara (hosting şirketleri ve verimerkezleri) ve internet servis sağlayıcılara da çeşitli yükümlülükler getirerek internet ortamını zapturapt altına almayı amaçlamaktadır.

5651 sayılı yasa internete özgü suçlar hakkında da maddeler  ihtiva ettiği gibi internet hukuku yönünden Türkiye’de çıkan ilk internet yasası olması itibariyle büyük bir ehemmiyete sahiptir. 5651 sayılı yasa çeşitli noksanlıklarına rağmen büyük bir hızla gelişen ve iş ve ev kullanıcıları tarafından kullanımı oldukça yaygınlaşan web alanında düzenleyici ve amir norm olarak büyük bir ihtiyacı düzenlemektedir.

İnternetin yasası olarak tanımlanamayacaksa da ancak kısaca İnternet yasası olarak adlandırabileceğimiz bu kanun hakkında yeni değişikliklerin yapılması planlanmakta ve değişiklik çalışmalarına dair mevzuat düzenlemeleri Meclis komisyonlarına sunulmaktadır. Ancak konuyu sadece bilişim açısından değil, komşu hukuk dalları açısından da değerlendirmek, Basın Yayın, firki haklar ve hatta tüketici hukuku açısından 5651 sayılı yasanın tekrar ele alınması gerekmektedir.

Konuyla ilgili yasalar, mevzuat ve ek bilgiler :

İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve Bu yayınlar yolu ile işlenen suçlar ile mücadele edilmesi hakkında yasa

5651 sayılı yasa hakkında tartışma forumu

İnternet yasası hakkında ek bilgiler için; Bilişim ve İnternet hukuku forumlarındaki kaynaklardan yararlanabilirsiniz.

Author: admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.